ثبت شركت و اهميت ثبت آن
بخش اعظم فعاليتهاي تجاري در كشور ما ايران در قالب شركتهاي تجاري صورت ميگيرد. و مباحث مربوط به شركتهاي تجاري نيز بخشي از حقوق تجارت كشور ما را تشكيل ميدهد. در بعضي كشورها مثل انگلستان و سوئيس، مجموعه حقوق تجارت و مدني از يكديگر مجزا نيست به اين معني كه قوانين تجارتي در رديف مشخص و ضمن مجلدات جداگانه وجود ندارد. و حال آن كه در ممالك فرانسه و آلمان و ايتاليا مجموعه قوانين تجارتي به خصوصي هستند كه ميتوان آن را از حقوق مدني مجزا نمود.
در قانون تجارت ايران، تعريفي از شركت تجاري ارائه ننموده و تنها به ذكر انواع شركت و تعريف آنها بسنده نموده است. در قانون مدني نيز شركت به اين صورت تعريف شده است. كه «شركت، عبارت است از اجتماع حقوق مالكين متعدد در شيء واحد به نحو اشاعه» (ماده 571 ق . م).
به لحاظ كلي شركتهاي تجاري را ميتوان به چهار دسته تقسيم نمود:
1) شركتهاي اشخاص؛ 2) شركتهاي سرمايه؛ 3) شركتهاي مختلط؛ 4) شركتهاي دولتي
مقاله شرايط ثبت شركت هاي تجاري براي مطالعه پيشنهاد مي شود.
طبق ماده ۲۰ قانون تجارت، شركتهاي تجارتي بر هفت قسم است:
1) شركت سهامي؛
2) شركت با مسئوليت محدود؛
3) شركت تضامني؛
4) شركت مختلط غير سهامي؛
5) شركت مختلط سهامي؛
6) شركت نسبي؛
7) شركت تعاوني توليد و مصرف.
شركتهاي تجاري از يك ويژگي مهم برخوردارند و آن داشتن «شخصيت حقوقي» است در حالي كه شركتهاي مدني، شخصيت حقوقي ندارند. قانون تجارت ايران، براي شركتهاي تجارتي، شخصيت حقوقي قايل شده است (ماده 583).
دارا بودن شخصيت حقوقي به اين معناست كه شركت صلاحيت داشتن حقوق و تكاليف و نيز صلاحيت اجراي آنها را دارد.
شخصيت حقوقي، ويژگي مشترك كليه شركتهاي تجاري است؛ حتي شركتهايي كه به ثبت نرسيدهاند و مطابق قانون تجارت تشكيل نشدهاند، بلكه در عمل موجودند (ماده 220 ق. ت).
مقاله شرايط و مراحل ثبت شركت سهامي خاص براي ارتقاء يادگيري در امورات ثبت ي مطالعه فرماييد.
ثبت شركت، علاوه بر اين كه وسيلهاي است كه دولت مقررات شركتهاي تجارتي را كنترل مينمايد، فوايد مهم ديگري دارد كه از لحاظ شركاي شركت و مراجعين آن داراي اهميت بسياري است و آنها مختصراً عبارتند از:
1. هرگاه شركت تجاري در ايران به ثبت برسد، قراردادهاي منعقده بين شركاي رسمي بوده و بعدها هيچ يك نميتوانند مانند اسناد غير رسمي از وجود شركت نامه و اساسنامه و ساير تصميماتي كه به ثبت ميرسد اظهار بي اطلاعي نموده و يا به ايراداتي كه درباره اسناد غير رسمي ممكن است وارد نمود استناد نمايند.
2. ثبت شركت از لحاظ معامله كنندگان با شركت در درجهاي از اهميت است كه بدون مراجعه با آن اغلب نميتوانند معامله كنند. زيرا كسي كه قرارداد مهمي با شركت منعقد مينمايد يا معامله مهمي انجام ميدهد بايد بداند كه سرمايه شركت چه اندازه است و اختيار مديران شركت تا چه حد بوده و بالاخره قدرت و توانايي اين شخصيت حقوقي به چه ميزان است. مواد مهم و لازم هر شركت در جرايد كثيرالانتشار آگهي ميشود تا همه از آن مستحضر باشند، علاوه بر آن، به نحوي كه در اغلب ممالك معمول است هر شخص خارجي (خارج از شركت) ولو اين كه ظاهراً ذينفع نباشد ميتواند به پروندهاي كه براي ثبت شركت تشكيل شده مراجعه و از محتويات آن اطلاع حاصل كند.
3. همانطور كه اشاره شد، ثبت شركت رسيدگي است كه متصديان امر انجام ميدهند تا معلوم شود آيا براي به وجود آوردن اين شخصيت حقوقي دقتهاي لازمه شده و مقررات رعايت گرديده است يا خير؟
4. فايده ديگر ثبت شركت اين است كه چون شركت تحت نام مخصوصي فعاليت و تجارت ميكند و اين اسم ثبت شده و مخصوص آن شركت ميباشد و معمولاً اسم شركت، اسم تجارتي او نيز هست و از اين نظر داراي ارزش اقتصادي بوده، قسمتي از دارايي شركت را تشكيل ميدهد كه قابل انتقال است (ماده 579)؛ لذا ديگران اجازه استفاده از آن اسم را ندارند. ولي در صورتي كه شركت، ثبت نشده باشد اشخاص ديگر نيز ميتوانند تحت آن اسم فعاليت و تجارت كنند و از اعتبار نام آن شركت استفاده كنند.
طبق ماده ۱۹۵ قانون تجارت، ثبت كليه شركتهاي مذكور در قانون تجارت اجباري است. به دستور ماده ۲ قانون ثبت شركتها، كليه شركتهاي ايراني موجود بايد به ثبت برسد. و چنانچه شركتي به ثبت نرسد نه تنها هر ذينفعي ميتواند بطلان عمليات آن را از محكمه تقاضا نمايد، بلكه از يك طرف طبق ماده 220 قانون تجارت، شركاي آن در حكم شركاي شركتهاي تضامني ميباشند. و از طرف ديگر طبق ماده ۲ قانون ثبت شركتها، مديران شركتهاي مختلف ممكن است به تقاضاي دادستان محكوم به پرداخت جزاي نقدي نيز گرداند. و در صورت تقاضاي دادستان اصولاً حكم انحلال شركت صادر گردد.
ثبت شركت تك نيك همراه با كارشناسان متخصص در امورات ثبتي آماده انجام امورات ثبتي شما عزيزان مديران و كارفرمايان شركت ها مي باشند. جهت مشاوره رايگان به شماره 09189414281 تماس حاصل فرماييد.
ایجاد وبلاگ با امکانات و سئوی بالا
ثــبت نــامتمامی حقوق محفوظ و مربوط به “ آزاد بلاگ ” می باشد و هر گونه کپی برداری پیگرد قانونی دارد